Author Topic: Tien jaar cel voor medewerkers Helios wegens crash Athene  (Read 3630 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ben Erkens

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 732
  • Webmaster
Tien jaar cel voor medewerkers Helios wegens crash Athene
« Reply #1 on: 23 April, 2012, 21:31:44 »
ATHENE - Een Griekse rechter heeft drie medewerkers van de voormalige Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios Airways bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in verband met de vliegtuigcrash bij Athene in 2005. Een betrokken Britse ingenieur kreeg eenzelfde straf opgelegd.

Een gecharterde Boeing 737 van Helios stortte in augustus 2005 neer op een berg ten noorden van de Griekse hoofdstad. Uit onderzoek bleek naderhand dat de luchtdruk in het toestel was weggevallen door een fout van de piloten. Daardoor verloren alle 121 inzittenden - 115 passagiers en zes bemanningsleden - het bewustzijn. Stuurloos vloog het toestel verder, tot de brandstof op was.

De rechtbank in Athene oordeelde dat de verdachten schuldig waren aan doodslag en nalatigheid, meldt persbureau Reuters. Het ging om een voormalige directeur van Helios Airways, de chef vluchtuitvoering, het Bulgaarse hoofd van de piloten en een Britse ingenieur die het vliegtuig had ge´nspecteerd. De advocaten van de vier hebben aangegeven in hoger beroep te gaan.

De uitspraak in Athene kwam vier maanden nadat de Cypriotische rechtbank de drie medewerkers van de maatschappij juist had vrijgesproken in een afzonderlijke hoorzitting over het ongeval.
GWK-Avionics (CAT-B2 + CAT-A + limited CAT-B1.1)
B747-400 MD-11 A330

 

anything